Visie

In GO! basisschool Klim-Op Vilvoorde klimt je kind op: van kleine kiwi-kleuter tot volgroeide laatstejaars-poema om met de juiste bagage de sprong te maken naar het secundair onderwijs. Maar basisschool Klim-Op gaat verder dan dat! Ons doel is om onze jongeren met beide voeten in de wereld te laten staan, als echte wereldburgers! Jongeren die respect hebben voor elkaar en die zich bewust zijn van de keuzes die ze maken en die tevens hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om met deze keuzes om te gaan.

Missie Klim-Op gevisualiseerd in schooleigen waarden:

Visie

We vertalen deze waarden in de drie K’s van Klim-Op:

• Kennis
  • Kansen
  • Keuzes

Kennis

Klim-Op = leren door te doen. Je kind experimenteert, creëert en ondervindt hoe het komt dat de theorie zegt wat ze zegt. Via onderzoekend leren komt het tot echte kennis. In Klim-Op vinden we het belangrijk HOE de leerlingen kennis opdoen, enkele voorbeeldjes:

• Op onderzoek gaan naar een echte pizzeria alvorens zelf hun eigen pizza te maken! (1ste kleuterklas)
  • Naar de boten gaan kijken in de haven om te leren wat drijven en zinken is! (2de kleuterklas)
  • Een heus restaurant in elkaar steken waar alle leerlingen een eigen taak hebben! (3de kleuterklas)
  • Op onderzoek in het kriebelfladderpad! (1ste leerjaar)
  • Een kleine week logeren in een heuse boerderij! (2de leerjaar)
  • Leren over recycleren, door effectief naar het recyclagepark te gaan! (3de leerjaar)
  • Met de kaart in de hand de stad Vilvoorde door! (4de leerjaar)
  • Gaan determineren in de Bomputten! (5de leerjaar)
  • De handen uit de mouwen steken en al doende leren wat graffiti spuiten inhoudt! (6de leerjaar)

Kansen

Je kind verdient alle ontwikkelingskansen, ongeacht zijn thuissituatie, geslacht, culturele achtergrond of religieuze overtuiging. Ons zorg- en taalbeleid ondersteunt en biedt uitdaging waar nodig, want ook sterke leerlingen verdienen een duwtje in de rug!

Keuzes

Dat je op school slimmer wordt, spreekt voor zich, maar onze missie is pas écht geslaagd als je kind ook op menselijk vlak groeit en bijleert. Respectvol leren omgaan met elkaar is minstens even belangrijk als de maaltafel van 3 kunnen opzeggen. We hameren in onze opvoedingsvisie daarom hard op het keuzebesef dat we je kind willen bijbrengen. Zo leert het verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van zijn keuze. “Kies ik bij conflict om te praten of om te slaan?” “Kies ik ontspanning uit de spelletjeskoffer of kies ik voor de klimmuur?”

De visie van GO! basisschool Klim-Op sluit naadloos aan bij het pedagogisch project van het gemeenschapsonderwijs ‘Samen leren samenleven’ en onderschrijft de centrale visie van scholengroep 10 Midden-Brabant rond onderzoekend leren.

Vincent Geerts

Directeur GO! basisschool Klim-Op Vilvoorde